Yerli buğday tohumluklarını çiftçilere tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla bu yıl yerli tohumlarla uygulanan buğday çeşit demonstrasyonlarının hasatları yapıldı.
Yapılan ekimlerle ilgili olarak İl Müdürü Tanju Özkaya şunları söyledi:
“Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü 2020 üretim sezonundan beri ‘Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın’ sloganıyla yerli çeşitlerimizin çiftçilerimize ektirilerek yaygınlaştırılması çalışması başlatmıştır. Bu kapsamda yerli ve milli çeşitler çiftçilerimizle birlikte çiftçi şartlarında ekilmekte ve çiftçilerimize tanıtılmaktadır.
Yaşanan son gelişmeler bize gösterdi ki 1 Kg ürün dahi bizim çok kıymetlidir. Şöyle bir hesap yaparsak bu daha iyi anlaşılacaktır. Yozgat’ta 2023 yılında 3 Milyon dekar buğday ekilişimiz vardır. Dekarda 1 kilogram artırsak 3.000 ton fazla buğday üretmiş oluruz. Tonu 8000 liradan yaklaşık 24 milyon liralık ülkemize ek kazanç demektir. İşte bunun için bu demonstrasyonları çok önemsiyoruz.
Bunlardan başka bu yıl Bakanlığımız Araştırma Kuruluşları ve Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB)’ne üye özel tohum firmaları tarafından geliştirilerek tescil ettirilen 40 değişik buğday çeşidi, 8 İlçemize bağlı 21 köydeki 27 önder çiftçimizle birlikte ekilmiştir.
Bu çeşitler; Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen; Aytenabla, Selamibey, Çavuş, Demirhan, Şanlı, Kürşad, Eminbey, Vehbibey, İmren, Tosunbey çeşitleri, Konya Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş olan Taner, Selçuklu, Avşar, Türköz, Sırçalı, Yavuz, Tuğra, Buhara çeşitleri, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş olan Reis, Nacibey, Müfitbey ve Dumlupınar çeşitleri, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Altuğ, Acar, Durusa ve Nusrat çeşitleri, Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünce tescil edilmiş olan Saban, Köprü ve Yüksel çeşitleri ile TSÜAB’a üye Özel tohum firmaları tarafından geliştirilen Köksalan, Emek, Zirve, Albayrak, Enerji, Enduro, Meya 1, Meya 3, Ziraat, Asiya çeşitleridir.
Bu çeşitlerin ekim ve hasatları İl ve İlçe Müdürlüğümüz teknik personellerinin kontrolünde çiftçilerimizle birlikte yapıldı. Genel anlamda çeşitler iyi. Bunların içinde İlimizde güzel verim veren ve kalite değerleri öne çıkan çeşitler var. 320 ila 772 kg arasında verimler aldık. Bu kapsamda Sorgun İlçemize bağlı Karabalı ve Külhüyük köylerinde bu çeşitleri tanıtmak amacıyla Tarla ve Hasat günleri yapılmıştı.
Çiftçilerimize bu yerli ve milli çeşitlerden kendi şartlarına en uygun olan yerli ve milli tohumlarımızı ekmelerini ve yerli tohumlarla üretin yapmalarını tavsiye ediyoruz. Çeşitler ve yetişme şartlar hakkında bilgi almak isteyen çiftçilerimiz İl ve İlçe Müdürlümüze başvurabilirler” dedi.