1. Haberler
  2. Tarım
  3. Üretimin De Buğdayın Da Yerlisi

Üretimin De Buğdayın Da Yerlisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yerli buğday tohumluklarını çiftçilere tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla bu yıl yerli tohumlarla uygulanan buğday çeşit demonstrasyonlarının hasatları yapıldı.

Yerli Bugday 1
Üretimin De Buğdayın Da Yerlisi 16


Yapılan ekimlerle ilgili olarak İl Müdürü Tanju Özkaya şunları söyledi:
“Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü 2020 üretim sezonundan beri ‘Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın’ sloganıyla yerli çeşitlerimizin çiftçilerimize ektirilerek yaygınlaştırılması çalışması başlatmıştır. Bu kapsamda yerli ve milli çeşitler çiftçilerimizle birlikte çiftçi şartlarında ekilmekte ve çiftçilerimize tanıtılmaktadır.

Yerli Bugday 2 1
Üretimin De Buğdayın Da Yerlisi 17
Yerli Bugday 3
Üretimin De Buğdayın Da Yerlisi 18

Yerli Bugday 4
Üretimin De Buğdayın Da Yerlisi 19
Yerli Bugday 5
Üretimin De Buğdayın Da Yerlisi 20


Yaşanan son gelişmeler bize gösterdi ki 1 Kg ürün dahi bizim çok kıymetlidir. Şöyle bir hesap yaparsak bu daha iyi anlaşılacaktır. Yozgat’ta 2023 yılında 3 Milyon dekar buğday ekilişimiz vardır. Dekarda 1 kilogram artırsak 3.000 ton fazla buğday üretmiş oluruz. Tonu 8000 liradan yaklaşık 24 milyon liralık ülkemize ek kazanç demektir. İşte bunun için bu demonstrasyonları çok önemsiyoruz.

Yerli Bugday 6 1
Üretimin De Buğdayın Da Yerlisi 21

Yerli Bugday 7
Üretimin De Buğdayın Da Yerlisi 22


Bunlardan başka bu yıl Bakanlığımız Araştırma Kuruluşları ve Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB)’ne üye özel tohum firmaları tarafından geliştirilerek tescil ettirilen 40 değişik buğday çeşidi, 8 İlçemize bağlı 21 köydeki 27 önder çiftçimizle birlikte ekilmiştir.
Bu çeşitler; Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen; Aytenabla, Selamibey, Çavuş, Demirhan, Şanlı, Kürşad, Eminbey, Vehbibey, İmren, Tosunbey çeşitleri, Konya Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş olan Taner, Selçuklu, Avşar, Türköz, Sırçalı, Yavuz, Tuğra, Buhara çeşitleri, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş olan Reis, Nacibey, Müfitbey ve Dumlupınar çeşitleri, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Altuğ, Acar, Durusa ve Nusrat çeşitleri, Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünce tescil edilmiş olan Saban, Köprü ve Yüksel çeşitleri ile TSÜAB’a üye Özel tohum firmaları tarafından geliştirilen Köksalan, Emek, Zirve, Albayrak, Enerji, Enduro, Meya 1, Meya 3, Ziraat, Asiya çeşitleridir.

Yerli Bugday 8
Üretimin De Buğdayın Da Yerlisi 23
Yerli Bugday 9
Üretimin De Buğdayın Da Yerlisi 24


Bu çeşitlerin ekim ve hasatları İl ve İlçe Müdürlüğümüz teknik personellerinin kontrolünde çiftçilerimizle birlikte yapıldı. Genel anlamda çeşitler iyi. Bunların içinde İlimizde güzel verim veren ve kalite değerleri öne çıkan çeşitler var. 320 ila 772 kg arasında verimler aldık. Bu kapsamda Sorgun İlçemize bağlı Karabalı ve Külhüyük köylerinde bu çeşitleri tanıtmak amacıyla Tarla ve Hasat günleri yapılmıştı.

Yerli Bugday 10
Üretimin De Buğdayın Da Yerlisi 25


Çiftçilerimize bu yerli ve milli çeşitlerden kendi şartlarına en uygun olan yerli ve milli tohumlarımızı ekmelerini ve yerli tohumlarla üretin yapmalarını tavsiye ediyoruz. Çeşitler ve yetişme şartlar hakkında bilgi almak isteyen çiftçilerimiz İl ve İlçe Müdürlümüze başvurabilirler” dedi.

Yerli Bugday 11
Üretimin De Buğdayın Da Yerlisi 26

Yerli Bugday 12
Üretimin De Buğdayın Da Yerlisi 27

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Üretimin De Buğdayın Da Yerlisi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin