1. Haberler
  2. Tarım
  3. Şefaatli’de Aronya Hasadı Yapıldı

Şefaatli’de Aronya Hasadı Yapıldı

Şefaatli Aronya Hasadı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şefaatli‘ye bağlı Gülistan Köyü‘nde geçen sene deneme amaçlı olarak dikimi yapılan ‘aronya’nın ilk hasadı yapıldı. Aronya hasadına Şefaatli İlçe Kaymakamı Oğuzhan Yazar, İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Akşit, teknik personeller ve çiftçiler katıldı.

Aronya; Çalı formunda, 80-140 cm’ye kadar boylanabilen, mor-siyah meyveleri olan Kuzey Amerika menşeili çok yıllık bir bitkidir. Halk arasında ‘güç meyvesi’ olarak adlandırılır. Aronya meyveleri taze olarak, meyve suyu sanayisinde, ilaç sanayisinde, baharat sanayisinde, kuru yaprağı ve kuru meyvesi çay olarak ve diyet menülerinde kullanılmaktadır. Vitamin, mineral ve lif bakımından son derece zengindir. Güçlü bir antioksidandır.

Şefaatli Aronya Hasadı

 

 

Aronya dikimi ve hasadı hakkında Yozgat Tarım İl Müdürü Tanju Özkaya “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak ilimizde çiftçilerimizle değişik ürünlerde deneme ve demonstrasyon çalışmalarımız devam etmektedir. Bunlardan biri olan üzümsü meyveler grubundan ‘Aronya’ deneme hasadını yapıyoruz. Aronya bitkisi ilimiz ekolojik şartlarında yetişebilen küçük alanlarda uygulanabilecek olan çalımsı bir bitkidir.

Ülkemizde aronya 2012 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nce başlatılmıştır. 2017 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından 2 adet aronya çeşidi tescil edilip sertifikalı fidanları üretilmeye başlanmıştır.
Şefaatli İlçemize bağlı Gülistan Köyümüzde çiftçimiz Hacı Tufan’la 1 dekar alanda uyguladık. Dikimi geçen sene yapılmıştı. Aronya dikildikten sonra 3. Yılından itibaren verime geçiyor. Burada yaptığımız denemenin bu yıl 2. senesidir. Gelişim iyi olduğundan bu sene hasat yapıyoruz. Amacımız önce çiftçi şartlarında denemek ve güzel sonuçlar olduğu takdirde Alternatif bit ürün olarak bunu ilimizde yaygınlaştırmaktır” dedi.

Yapılan çalışma ile ilgili olarak Şefaatli Kaymakamı Oğuzhan Yazar ise “İlçemizde normalde buğday, arpa, nohut, mercimek, şeker pancarı ürünlerini görüyorduk. Bugün burada farklı bir ürün olan aronya konusunda yapılan denemede hasat yapıyoruz. Bu İlçemiz için umut verici bir durumdur. Aronya, hastalıklara karşı insana faydalı bir üründür. Bu ürün farklı pazarlara açılabileceğimiz ilçemiz ve ilimizi farklı şekilde tanıtabileceğimiz bir ürün olabilir. Bu çalışmamız ilçemiz ve ilimiz çiftçilerine örnek olması açısından çok önemlidir. İlçemizde her türlü yeni ve alternatif ürünlerin ekim ve üretiminde bulunmak isteyen çiftçilerimize her türlü desteği vereceğiz. Bu çalışmada çiftçimize ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum”dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Şefaatli’de Aronya Hasadı Yapıldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin