1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. TEKNOFEST’te Yozgat’ın Adını Finale Taşıdılar

TEKNOFEST’te Yozgat’ın Adını Finale Taşıdılar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST kapsamında düzenlenen teknoloji yarışmaları Antalya’da yapıldı.

Samet Cengiz teknofest (1)

 

 

TEKNOFEST 2024 yarışmaları için 49 ana kategori, 127 alt kategori ile 1 milyon 650 bin yarışmacı başvuru yaptı.  5 – 8 Eylül tarihlerinde Antalya ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 25 teknoloji yarışmasına ise 1.600.000 yarışmacı başvurdu. 788.161 takım ve 1.600.000 yarışmacı arasından Yozgat’ın adı finale taşındı.

Finalde Yozgat’ın yer almasını sağlayan proje, Yozgat Bozok Üniversitesi‘nde görevli Prof. Dr. Muharrem Kırak danışmanlığında Fen Bilimleri Öğretmeni Samet Cengiz ve Eğitici Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmeni Mehmet Akınol tarafından yapıldı.

Proje, herhangi bir sebepten dolayı yatalak kalmış bireylerin günlük yaşamda yaşam standartlarını yükseltmesini, engelli bireyin taşınmasında ve bireylerin günlük hayatta kendi ihtiyaçlarını gidermesini ve sosyalleşmesini hedefliyor. Yapay zekaya sahip, uzaktan kontrol edilebilen, anlık konum bilgisi paylaşabilen ve kişi sağlık durumu hakkında bilgi algılayıp ona göre karar verebilen ‘Tekerlekli Sandalye’ olması üzerinde çalışıldı.

Proje başvurusu Boğazlıyan’da görev yapan Öğretmenler Samet Cengiz ve Mehmet Akınol tarafından Teknofest Engelsiz Yaşam Teknolojileri Üniversite ve Üzeri Kategorisinden ‘Engelleri Aşan Yapay Zeka’ adlı proje ile yapıldı.

 

Tekerlekli sandalye projesinin en çarpıcı özellikleri arasında GPS konumlandırma sistemi, GSM modülü ve nabız sensörü gibi birçok özelliği bulunuyor. Bu sensörler sayesinde engelli bireyin sürekli olarak nabız bilgisi alınmakta, normal değerler altında ve üzerinde bir anormal durum olduğunda ebeveyne doğrudan konum ve nabız bilgisi iletilerek zaman kaybedilmeden müdahale edilme şansı veriyor. Ayrıca ebeveyn, tekerlekli sandalyeye sms atarak nabız ve konum bilgisini doğrudan alabiliyor.

 

Tasarlanan tekerlekli sandalye baş hareketleri ile hareket edebiliyor. Kişinin bayılması durumunda ‘Acil Mod’ özelliği sayesinde araç kendini korumaya alarak engelli bireyin can güvenliğini sağlıyor.

Üzerinde bulunan palet sistemi ile engelli rampasına ihtiyaç duymadan kolaylıkla kaldırım ve merdivenlerden inip çıkabilme özelliğine sahip. Üzerinde bulunan ağırlık merkezi dengeleyici koltuk sistemi ile yüksek eğimlerde aracın devrilmelerine karşı önlem alacak şekilde tasarlandı.

Çevreci ve Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerji ile şarj olabilen yapay zekalı tekerlekli sandalye, kablosuz şarj olma özelliği ile kolaylıkla şarj olabiliyor.

 

En iyi proje ödülleri ise 2-6 Ekim tarihlerinde TEKNOFEST Akdeniz Adana organizasyonunda açıklanacak. Dereceye girenlere ödülleri takdim edilecek.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
TEKNOFEST’te Yozgat’ın Adını Finale Taşıdılar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin