1. Haberler
  2. Tarım
  3. Hollanda’da Seracılıkla Uğraşan Gurbetçi, Doğankent’e Kurduğu Serada Deneyimlerini Aktarıyor

Hollanda’da Seracılıkla Uğraşan Gurbetçi, Doğankent’e Kurduğu Serada Deneyimlerini Aktarıyor

Doğankent sera
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hollanda’da seracılık işiyle uğraşan 42 yaşındaki gurbetçi Enes Eken, devlet desteğiyle Yozgat’ta kurduğu serayla deneyim ve tecrübelerini, memleketinde vatandaşlara aktarmaya çalışıyor.

Hollanda’da seracılıkla uğraşan Enes Eken, Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Doğankent Beldesi’nde de seracılık yapılabileceğini göstermek ve vatandaşlara örnek olmak için yeğeni Gülsüm Yıldız ile proje geliştirerek Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na sundu. Yüzde 70 hibe destekli “Yaz Seralarıyla Gelirimiz Artıyor” projesinden yararlanan Eken, 2023’te beldedeki bir dönüm alan üzerine sera kurarak domates, biber ve patlıcan üretimine başladı. İlk yıl seradan istediği verimi elde eden Eken, serada 5 kadına da istihdam imkanı sundu. Ailesinin de desteğiyle sera işlerini yürüten Eken, yeni kuracağı seralar ile hem üretime hem de beldesinde istihdama katkı sunmak istiyor.

Doğankent sera

 

 

 

“Yurtdışı tecrübelerimi aktarıyorum”

Yozgat ve çevresinde de seracılığın yapılabileceğini ve kendisinin örnek olmak istediğini de belirten Eken, “Yurt dışındaki seracılık tecrübelerimizi memleketimdeki insanlara aktarmak için yeğenimle birlikte proje hazırlayıp sera kurduk. Bu yıl seradan iyi verim aldık. Şu an da tecrübelerimizi buradaki insanlarımıza yansıtıyoruz. Biz burada bu iş olur mu diye düşünmüştük ve oldu. Devlet destekli projelerden yararlanıyoruz, kendimizde katkı sağlıyoruz. Kış ve yazın farklı ürünleri ekeceğiz. İstihdam olarak baktığımızda bayanlardan talep oluyor, burada çalışan bayanlar da oluyor. Serada ürünleri topluyorlar, yaprak kırıyorlar ve seranın temizliğini yapıyorlar. Bu projelerimiz devam edecek. Projelerimizin sayısı arttıkça da istihdam alanı genişleyecek ve çalışan sayısı da artacak” dedi.

“Beldemizde en iyi istihdam seracılık”

Kendisinin de Hollanda’da seracılık yaptığını ve 31 Mart seçimlerinde Doğankent’te belediye başkanı seçildiğini aktaran Ulvi Akdemir ise beldede seracılığı yaygınlaştırmak istediklerini söyleyerek, “Gurbetçi olarak memleketimize geldik ve beldemizde belediye başkanı olduk. Seracılığın içinden geldiğimiz için beldemizde seracılığı destekliyoruz. Burada en önemli istihdamdan birisinin de seracılık olduğunu düşünüyoruz. Enes kardeşimiz de KOP destekli aldığı bu projeyi başarılı bir şekilde yürüttü. Şu an da iyi verim alıyor ve satışlarımızda da hiçbir problem yok ve bu serada 4-5 bayana da istihdam sağlıyor.” şeklinde konuştu.

 

Doğankent sera

 

“Topraksız tarıma yönelmemiz gerekiyor”

Belediye olarak 20 dönüm alana sera projelerinin de olduğunu aktaran Akdemir, “Bizim de belediyemizin adına yürüttüğümüz büyük bir proje var, 20 dönümlük bir sera onu da bu amaçla kullanacağız. Bizim bölgemizde 3 aylık bir tarım süreci oluyor sonra da çiftçi tarımla uğraşmıyor. Bunun içinde kapalı sisteme geçip topraksız tarıma yönelmemiz gerekiyor. Bu sayede beldemizde 12 ay boyunca tarım yapabileceğimize inanıyorum. Şu an da burada 4 çeşit domates, salatalık, patlıcan ve biber üretiliyor. Burayı aynı zamanda deneme yeri olarak kullanıyoruz. İleride büyük projemizde hangi fideleri yetiştireceğimiz hakkında deneyim elde edinmiş oluyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

Doğankent sera

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Hollanda’da Seracılıkla Uğraşan Gurbetçi, Doğankent’e Kurduğu Serada Deneyimlerini Aktarıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin