Yozgat’ta Sağlıklı Koçlarla Kan Değişimi Projesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Yozgat Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından hazırlanan ‘Sağlıklı Koçlarla Kan Değişimi Projesi’ 2023 yılında Kasım ayında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylandı. %75 bütçesi bütçesi Bakanlık tarafından karşılanacak olan projede Yozgat genelinde 100 (yüz) adet yetiştiriciye 200 (iki yüz) adet Akkaraman ırkı koç dağıtımı planlandı.

Yozgat Damizlik Koyun 1 1
Yozgat'ta Sağlıklı Koçlarla Kan Değişimi Projesi 8


Proje kapsamında koç alacak yetiştiriciler belirlenirken daha önce herhangi bir hibe koç projesinden yararlanmamış, Bakanlık ıslah projelerinden faydalanmamış, 100-300 baş arası anaç küçükbaş hayvan varlığına sahip işletmeler öncelikli olarak projeye dahil edildi. Proje yürütme komisyonu tarafından yukarıda belirtilen kriterlere uygun olarak Aydıncık, Çekerek, Kadışehri, Saraykent ve Akdağmadeni ilçelerindeki yetiştiricilere öncelik verildi.


Seçimi yapılacak 200 adet koçun Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı çiftliklerden alınması amacı ile seçim heyeti oluşturularak 100 adet Koç Sivas Ulaş’tan, 100 adet koç da Konya Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü’nden temin edildi. Seçimi yapılan Akkaraman ırkı koçlar Sorgun Hayvan Pazarında 100 adet yetiştiriciye kura usulü ile dağıtıldı.

Yozgat Damizlik Koyun 2 1
Yozgat'ta Sağlıklı Koçlarla Kan Değişimi Projesi 9


Proje ile ilgili olarak Yozgat İl Tarım Müdürü Tanju Özkaya, Yozgat genelinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin geliştirilmesinin en önemli amaçlarından biri olduğunu, bu bağlamda Yozgat il genelindeki küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin anaç küçükbaş hayvanlarına, dışarıdan katılacak damızlık koçlarla kan değişiminin sağlanması, ırkın verim özelliğine göre et, süt, kuzu/döl, yapağı verimleri ile ikiz yada üçüz doğum oranlarının artırılması, baba koçtan kaynaklanan kan yakınlıklarının önlenerek ölü doğum veya anomali yavru doğum oranlarının azaltılmasının hedeflendiğini beyan etti.

Yozgat Damizlik Koyun 3 1
Yozgat'ta Sağlıklı Koçlarla Kan Değişimi Projesi 10


Özkaya ayrıca projede teslim edilen damızlık Akkaraman Irkı Koçlara Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından TARSİM Canlı Hayvan Hayat Sigortalarının yapılacağını, herhangi bir ölüm durumunda koçların bedellerinin TARSİM tarafından karşılanacağını, koçların 2 yıl süre ile sürüden çıkarılamayacağını, bu süre zarfında İl/İlçe Müdürlükleri tarafından rutin olarak işletmelerdeki koçların kontrol edileceğini, bu tarz projelerin sürekliliğinin sağlanması amacı ile yetiştiricilerin koçları sahiplenmelerini, amacı dışında kesim, satış, elden çıkarma gibi yollara başvurmamaları gerektiğini de önemle vurguladı.

Yozgat Damizlik Koyun 4 1
Yozgat'ta Sağlıklı Koçlarla Kan Değişimi Projesi 11
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Yozgat’ta Sağlıklı Koçlarla Kan Değişimi Projesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin