1. Haberler
  2. Sanat
  3. Tunceli Müzesi’nde Osman Hamdi Bey Rüzgarı; Kemahlıoğlu Özel Koleksiyonu

Tunceli Müzesi’nde Osman Hamdi Bey Rüzgarı; Kemahlıoğlu Özel Koleksiyonu

Ressam Caner Kemahlıoğlu
Ressam Caner Kemahlıoğlu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya kültür mirasının korunması ve Müzeciliğin tanıtılması amacıyla Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından tüm dünyada ‘18 Mayıs Müzeler Günü‘ çeşitli etkinliklerle kutlanmakta olup ICOM Milletlerarası Müzeler Konseyi‘nce 2024 yılı için ana tema ‘Müzelerde Eğitim ve Araştırma‘ olarak belirlendi.

Tunceli Müzesi’nde; Osman Hamdi BeyKemahlıoğlu Özel Koleksiyonu‘ adı altında, ‘Türkiye’ye Müzeciliği Getiren İsim’ aynı zamanda ressam ve arkeolog olan Osman Hamdi Bey Sergisi ile, 21 sanatçının farklı tekniklerde hazırladıkları 38 eseri sanat izleyicisiyle buluşturuyor.

Ressam Caner Kemahlıoğlu
Ressam Caner Kemahlıoğlu

 

Küratörlüğü Caner Kemahlıoğlu tarafından yürütülen proje Tunceli Valiliği, Tunceli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından desteklenmiş olup, Tunceli Müzesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Sergi programı 2024 Mayıs ayından, 2024 Eylül ayına kadar devam edecek.

Osman Hamdi Bey

‘Arkeolog ve Ressam olan Osman Hamdi Bey, Sivaslı bir ressam olsaydı Sivas’taki tarihi dokuları ve motiflerini eserlerine nasıl yansıtırdı?’ düşüncesiyle yola çıkılarak hazırlanan sergi 2024 yılının Müzeler Haftasına Özel olarak 4 ay boyunca Tunceli Müzesi’nde ziyarete açıldı.

Osman Hamdi Bey

Mekânların Tarihi Dokusunda, Tarihe Pencere Aralamak

Osman Hamdi Bey’in müzeci yönünün ülkemiz adına katmış olduğu değerlerden de yola çıkarak, sergi yerlerinin geçmişten kalma bir mekân, tarihi bir müze olmasını belirten Kemahlıoğlu, serginin yeni mekanını Tunceli Müzesi olarak belirleyip, Tunceli kentinin önemli tarihi yapılarından biri ile koleksiyon sergisinin açılış hazırlıklarına başladığını belirtti. Şehri farklı bakış açılarıyla değerlendiren Kemahlıoğlu, koleksiyonda tercih edilen mekânlarda insanların mekânlara olan etkisini de bir yandan sorguluyor. Yeni ve farklı bir bakış açısıyla koleksiyon sanatçılarından bazıları ile görüşen Kemahlıoğlu, “Eğer Osman Hamdi Bey Sivaslı Bir Ressam Olsaydı” başlığından ilhamla eserlere bu paralelde yaklaşırlarken kentin tarihi yapılarını ve öykülerini keşfederken diğer yoldan da Osmanlı’nın ve Batının orijinalliğini de koruyarak yeni halleri üzerine durulduğunu açıkladı.

Osman Hamdi Bey

Sergi Mekanı: Tunceli Müzesi

1935-1937 yılları arasında askeri kışla olarak inşa edilmiştir. 1949 yılına kadar askeri kışla binası olarak kullanıldıktan sonra Millî Savunma Bakanlığı’ndan Maliye Bakanlığı’na devredilmiştir. Maliye Bakanlığı’na devrinin yapılmasından sonra bir tadilat geçiren yapı, 1949 yılından 2015 yılına kadar memur lojmanları olarak kullanılmıştır. 2015 yılı şubat ayına kadar yaklaşık 65 ailenin içinde yaşadığı bir yer olmuştur. Erken Cumhuriyet Dönemi özelliği göstermesi nedeniyle Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenen bina, hazırlanan proje ve yapılan yazışmalar sonrasında 2015 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü‘ne, Tunceli Müzesi olarak kullanılmak üzere tahsis edilmiştir.

Tunceli Müzesi
Tunceli Müzesi

MÜZENİN ULUSLARARASI BAŞARILARI:

  • 2022 yılında Avrupa Komisyonu himayesindeki European Museum Forum (EMYA) tarafından düzenlenen Avrupa’nın En İyi Müzesi yarışmalarında Tunceli Müzesi, Göbeklitepe ve Van Müzesi ülkemizi temsil etmiştir. Bu platformda ‘‘ Müzelere değer katan bir anlayış ve özveri ile yapılan bir Müze olduğundan’’ müzeye bir başarı sertifika verilmiştir.

 

  • 2023 yılında yine Avrupa Komisyonu himayesindeki European Museum Academy (EMA) tarafından düzenlenen European Museum Academy Luigi Micheletti Ödüllerinde Avrupa’nın en iyi 3 Müzesinde biri ünvanını almayı başarmıştır.
Müzeler Haftası
Müzeler Haftası

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Tunceli Müzesi’nde Osman Hamdi Bey Rüzgarı; Kemahlıoğlu Özel Koleksiyonu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin