1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Mikrofonumuz Bu Kez Türk Eğitim Sen’de

Mikrofonumuz Bu Kez Türk Eğitim Sen’de

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sorgun Haber farklı kurum ve kuruluşlara mikrofon uzatmaya devam ediyor. Bugünkü konuğumuz Türk Eğitim Sen Sorgun Temsilcisi Şaban Yıldırım. Kendisiyle tüm eğitim çalışanları ve öğretmenler hakkında kapsamlı bir röportaj yaptık.

Şaban Yıldırım Eylül 2022’den beri Türk Eğitim Sen Sorgun Temsilcisi olarak görev yapıyor. Göreve geldiği tarihten bu yana Öğretmenler Günü programı, sendikaya üye öğretmenlerle piknik, deprem sürecinde yürütülen yardım kampanyalarına destek, 8 Mart Kadınlar Günü’nde kadınlara özel hijyen kutusu hazırlanarak deprem bölgesine gönderilmesi, Ramazan ayında erzak kutusu hazırlanması gibi pek çok etkinlik gerçekleştirmiş. Özellikle belirtelim ki kendisi, yardım kutuları hazırlanırken yapılan alışverişi yerel esnaftan yapmış. Zincir marketlerin gücünün altında yerel esnafın zarar görmemesi için bu şekilde sendika olarak onlara destek olmuşlar. Ayrıca Sorgun’da 50 farklı sektördeki iş yeri ile indirim anlaşması imzalamışlar. Oto yıkama, kırtasiye, mobilya, bakliyat, fitness, oto lastik, diş polikliniği bu iş yerlerinden yalnızca birkaçı. Sendika olarak öğretmenler dışındaki memur çalışanlara yönelik yemek programı düzenlemişler ve emekli olan üyelere plaket takdimi yapılmış.

En çok gündemi meşgul eden konulardan birisi olan banka promosyon anlaşması konusuna da röportajımızda değindik. Bankaların kendi arasında anlaşarak en düşük promosyon tutarını belirlediğini belirten Yıldırım, özellikle Halkbankası’nın çok ketum davrandığını ve Halkbankası’nın EYT kapsamında 5-6 bin TL maaş alan kişilere dahi 10.000 TL promosyon verdiğini ancak öğretmenler için 10.800 TL promosyon tutarı önerdiğini söyledi. Promosyon konusunun bakanlık tarafından belirlenmesi talebinde bulunulmuş. Ancak kabul edilmemiş. Banka promosyonu konusunda yetkili sendika olan Eğitim Bir Sen de bu hususta yeterli etkiyi göstermemiş.

Başka önemli bir husus olan liyakat sistemi ise hala tam anlamıyla çözülememiş. Önceden yazılı sınav olmaksızın sadece mülakatla görev başına geçen müdür ve müdür yardımcıları olmuş.  Türk Eğitim Sen’e mensup öğretmenlere zorluk çıkarılmış. 2019’dan itibaren Milli Eğitim Eski Bakanı Ziya Selçuk döneminde iyileştirmeler yapılmış. Sınavda alınan puan mülakatta da geçerli olacak şekilde düzenlenmiş. Eğitim Bir Sen’in bu konuda yetkili sendika olduğunu ve gerekli düzenlemeler için öncü olması gerektiğini anlatan Yıldırım, “Mülakatın her türlüsüne en başından beri karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz” dedi.

“Türk Eğitim Sen olarak üyelerimizin taleplerine kayıtsız kalmıyoruz. Her türlü sorunlarını dinliyoruz. Adli makamlara taşınan sorunlarda üyelerimize gereken hukuksal desteği  sağlıyoruz” diyen Yıldırım, göreve geldiğinden bu yana geçen 8 aylık sürede öğretmen sayılarını arttırarak yetkili sendika olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini söyledi. Yönetim ve ekip olarak oldukça başarılı olduklarını, öğretmenlerin sahip olduğu pek çok kazanımda Türk Eğitim Sen imzasının olduğunu vurguladı.

“Öğretmen maaşları enflasyon karşısında hızla eriyor. Alım gücü düştü. Büyükşehirlerde görev yapan öğretmenler mağduriyet yaşıyor. Bu sebeple öğretmen ve memur fark etmeksizin bütün eğitim camiası çalışanlarının maaşlarında iyileştirme ve ek zam talep ediyoruz. Maaşlar yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalıdır. Ayrıca Öğretmenler Günü’nde bir maaş ikramiye ödemesi yapılmalıdır” diyen Yıldırım, ek zam konusundaki talebini vurguladı.

Uzman öğretmen ve baş öğretmen kariyer sistemi tanımlamasının düzenlenmesi gerektiğini belirten Yıldırım, 1-10 Yıl arası görev yapmış uzman öğretmenlerin 2.400 TL, 10 yıl ve daha fazla görev yapmış baş öğretmenlerin 4800 TL ekstra ücret aldığını söyledi. Mesleğe yeni başlayan öğretmenlerle kıdemli öğretmenlerin maaşları arasındaki makasın hayli açıldığına dikkat çekti. Ayrıca atanamayan öğretmenlerin boş kadrolara bir an önce atanması gerektiğini söyledi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) içerisinin doldurulması için çalıştay yapılmış ve çalıştaya ait sorunlar bakanlığa iletilmiş. “Öğretmenlik, meslek olarak tanımlanmalı ve ÖMK öğretmenliğe yaraşır biçimde düzenlenmeli. Herhangi bir sorun yüzünden mahkemeye başvuran öğretmen, endişe duygusuyla davasını geri çekmek zorunda kalmamalı. Dava kamu davasına dönüşmeli” diyen Yıldırım, öğretmenlerin haklarının korunması gerektiğine değindi.

“Yardımcı hizmetler sınıfına ait görevde yükselme sınavları her yıl veya iki yılda bir olmalı. Hizmetli sınıfında çalışan engelli memurların zorlanacakları ağır işler yapmadan memur sınıfına geçirilmesi için düzenlemeler yapılmalı. ÖSYM’nin sınav görevlendirme ücretleri ise oldukça düşük. Sınav gözetmenliği için katılım bu yüzden azalıyor. Ek ders ücretleri de arttırılmalı” diyen Şaban Yıldırım eğitim öğretim camiasına ait her kesimin sorunlarına dikkat çekti.

“Biz varımızla yoğumuzla üyelerimiz için mücadele veriyoruz ve mücadele vermeye devam edeceğiz. Bu mücadele yolunda bize destek vermek isteyenleri aramıza katılmaya bekliyoruz” diyerek değerlendirmelerini aktardı.

cda2b3d4 443d 47ec 9f29 2412479c06eb

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Mikrofonumuz Bu Kez Türk Eğitim Sen’de
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin