Amerika’daki Massachusetts Institute of Technology‘de yardımcı doçent olarak görev yapan Türk Bilim İnsanı Canan Dağdeviren önemli bir buluşa imza attı. Altı yıldır üzerinde çalıştığı elektronik sutyen projesini tamamlayarak meme kanserini erken teşhis edecek cihaz icat etti. Bu sutyen herhangi bir operatöre gerek kalmaksızın tüm memenin ultrason filmini birkaç saniye içinde çekmek üzere tasarlandı.
Dağdeviren bu buluşunu, dokuz yıl önce rutin biçimde kontrol altında olmasına rağmen meme kanserine yakalanarak 6 ay sonra vefat eden teyzesi ile tasarladı. Dağdeviren bu buluşunu bütün kadınlara ithaf ettiğini belirterek ‘Yalnız değilsiniz’ dedi.
Dağdeviren, 1985 yılında İstanbul’da doğdu, aslen Sivaslıdır. İlk ve orta eğitimini Kocaeli’de tamamladı. 2007’de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programındaki yüksek lisans eğitimini 2009’da tamamladı. Aynı yıl Fullbright bursu kazanarak UIUC’da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başladı. Bu süreçte esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik aletler üzerine çalışmalar yaptı. Doktora derecesini Aralık 2014’te aldı. Medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi (PZT MEH) ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirdi. Forbes’in 30 Yaş Altı Bilim İnsanı listesinde de yer aldı.