1. Haberler
  2. Genel Kültür
  3. Sarıkaya Roma Hamamı Yenilenen Çehresiyle Ziyaretçilerini Ağırlayacak

Sarıkaya Roma Hamamı Yenilenen Çehresiyle Ziyaretçilerini Ağırlayacak

Sarıkaya Roma Hamamı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2018 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınan Sarıkaya Roma Hamamı ya da diğer adıyla Kral Kızı Hamamı Yozgat Sarıkaya ilçesinde ziyaretçilerini bekliyor. Hamamın çevresinde yapılan düzenlemeler tamamlandığında gelen ziyaretçilerin oturup dinlenebileceği alan oluşturulmuş olacak. Müze Kart geçerli olacak şekilde giriş yapılması planlanıyor.

 

Sarıkaya Roma Hamamı

 

Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulunun 19.06.1987 tarih ve 3346 sayılı kararı ile taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen Antik Roma Hamamı Yozgat Valiliği’nin girişimleri sonucunda 2013 yılında Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 763 sayılı kararıyla ana yapı ve yakın çevreci 1. derece etrafındaki binalar ise 3. derece arkeolojik sit alanı ilan edildi. 2018 yılında da Sarıkaya Roma Hamamı ve çevresi 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak belirlendi.

 

Sarıkaya Roma Hamamı

 

Bayram tatili dolayısıyla Sarıkaya’ya gelen ve Roma Hamamını ziyaret eden aileler, tarihi hamamı oldukça beğendiklerini ve hatıra fotoğrafı çektirdiklerini söylediler. Yüzlerce yıla meydan okuyan tarihi hamamı gören ziyaretçiler hayranlıklarını gizleyemedi.

 

Sarıkaya Roma Hamamı

 

 

Roma Kral Kızı Hamamı diye bilinen Sarıkaya Kaplıcaları‘nın efsanesi halk arasında şöyle anlatılır: Kayseri’de oturan Roma krallarından birinin kızı amansız bir hastalığa yakalanır. Kral kızını birçok hekime götürür, tedavisi için her şeyi yapar. Ama güzelliği dillere destan bu kızın derdine çare bulunamaz. Kızın hastalığı gün geçtikçe ilerlemiş ve kız artık yürüyemez bir hale gelmiştir. Ayakları tutmamaktadır, dizleri küt olmuştur. Bugünkü adıyla kızın hastalığı romatizmadır. O günlerde Sarıkaya sazlık ve bataklıktır. Sıcak suyun olduğu yerde küçük bir gölet oluşmuştur, balçık halinde çamurlu bir hamamdır burası. Kral küçük kızını son çare olarak bu sıcak suyun bulunduğu yere gezsin diye gönderir. Artık ömrünün sayılı günlerini yaşayan zavallı kız avunmak için bu çamurlu gölet kenarında dolaşmakta, zaman zaman da arkadaşlarıyla çamurlara girmektedir. Gezmek ve avunmak için girdiği çamurlar ve sıcak su kıza iyi gelir. Bir müddet burada kalır, gün geçtikçe kızın hastalığı iyi olmaya başlar. Küt dizleri açılır; yavaş yavaş adım atmaya ve yürümeye başlar. Sonunda tamamen iyileşen güzel kızın buradaki sıcak sudan iyi olduğu anlaşılır. Bunun üzerine kızın babası kral, buraya mermerden bir havuz yaptırır, etrafını kesme büyük taşlarla çevrilir, önceleri kimsenin olmadığı bu havuz çevresinde bir şehir oluşur. Kralın kızının adı bu yeni şehre verilir. Yetmiş bin nüfuslu bu şehrin adı ‘Öper’ veya ‘Hoperi’dir. Şehrin ulaşımı ise Sarıkaya’nın Beştepeler mevkiinden geçen Yozgat ve Kayseri şoselerinden sağlanmaktadır. Bu büyük şehir bir deprem sonucu yok olmuş, sadece hamamların olduğu yer kalmıştır.

 

Kaynak : Sarıkaya Kaymakamlığı (http://www.sarikaya.gov.tr/sarikaya-antik-roma-hamami)

Kültür Portalı (https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/yozgat/gezilecekyer/sarikaya-roma-hamami)

 

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Sarıkaya Roma Hamamı Yenilenen Çehresiyle Ziyaretçilerini Ağırlayacak
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin