Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Fungal (mantar) hastalıkları Öğretim Üyesi Dr. Ali Endes, Yozgat’ta son zamanlarda tarlalarda görülen hastalık üzerinde incelemeler gerçekleştirerek çiftçileri hastalığa karşı tarlalarını mutlaka ilaçlamaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Son iki aydır yağışların ekili alanlara düşmesi, pas hastalığını gündeme getirdi. Geçmiş yıllara göre yağış ve nem oranının artması çiftçiyi olumsuz etkiledi. Örnek olarak Yerköy gibi düşük rakımlı yerlerde başaklanma gerçekleştiğinden pas ilaçlaması yapılması öneriliyor. 10 Haziran’dan sonra sıcaklık artışı beklendiğinden pas hastalığı etkilerini kaybedecek. Ancak bu 10 günlük zaman diliminde ilaçlama yapılmazsa %40 veya %50’lere varan verim kaybı yaşanabilir.
Dr. Ali Endes, yağışların baklagillerde de hastalıklara neden olabileceğini, bunun için de gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Endes, “Bu yağışlarda nohutlarda özellikle yöresel ismiyle ‘san’ dediğimiz, aslında nohut antraknozu, diğer ismiyle yada başka bir değişle ascochyta rabiei dediğimiz hastalığı teşvik edecektir ki; nohutların ekimi oldu ve tarlalarda şu anda nohutlar yaklaşık 10-15 santimetreye geldi, yani bir 40 günü tamamladı. Havaların bir şekilde nemli gitmesi durumunda nohutlara ilk ilaçlama önerilir, ben önermekteyim. Şu dönemde havalar nemli gidiyor, hastalık için uygun koşullar var. Bu hastalığımız hava kökenli, nohutlara gelebilir, bu şekilde bir ilaçlama önerebilirim” dedi.
Çiftçilerin ilaçlama konusunda tarım ilçe müdürlüklerine, tarım il müdürlüğüne veya Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne başvurup bilgi alma imkanları da bulunuyor.