1. Haberler
  2. Tarım
  3. Şap Krizi: 5 Milyar Dolarlık Zararın Hesabı Nerede?

Şap Krizi: 5 Milyar Dolarlık Zararın Hesabı Nerede?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, hayvancılık sektörünü sarsan şap krizinin ağır sonuçlarıyla yüzleşiyor. Salgın yalnızca tarımsal üretimi etkilemekle kalmadı, aynı zamanda ülke yönetiminin riskleri öngörme ve yönetme kapasitesini de tartışmaya açtı.

 

Anahtar Parti Sorgun İlçe Başkanı Abdullah Sağ, “Riskler zamanında öngörülmez ve yönetilmezse, küçük bir sorun bile büyük bir ekonomik ve sosyal felakete dönüşebilir” diyerek süreci değerlendirdi.

 

Abdullah Sağ, Türkiye’nin şap krizinde şu tabloyla karşı karşıya kaldığını belirtti:

 Riskler yeterince öngörülmedi,

Alınan önlemler yetersiz kaldı,

Güçlü eylem planları devreye sokulamadı.

 

Sağ, “Sonuç olarak yönetimsel zayıflık krizi derinleştirdi ve milyarlarca dolarlık zararın önüne geçilemedi” dedi.

 

Virüsten Bayrama Uzanan Süreç: İhmal Zinciri

 

Başkan Sağ, SAT-1 virüsünün İran’da görüldüğünde bakanlık tarafından aylar önce raporlandığını hatırlatarak şunları söyledi: “Türkiye’de ilk vaka 2 Mayıs’ta tespit edildi, 8 Mayıs’ta 1,5 milyon doz aşı sahaya sürüldü. Yani bulaş, raporlama ve ilk müdahale adımları vaktinde atıldı. Oysa risk yönetimi yalnızca ilk müdahaleyle sınırlı değildir. Doğru yönetim, öngörülmeyen durumlara ve handikaplara da hazırlıklı olmayı gerektirir. Kurban Bayramı bu handikaplardan biriydi.”

 

Abdullah Sağ, hayvan hareketliliğinin etkin ve doğru hesaplanamadığını, sahada yeterli teknik personel bulunmadığını ve aşılamaların denetlenemediğini belirterek, “Riskin her aşaması sistematik biçimde yönetilemedi. Bayram dönemi öngörüsüzlükle birleşince kriz daha da derinleşti” dedi.

 

Şap Krizinin Bilançosu

Veteriner Hekim olan Anahtar Parti Sorgun İlçe Başkanı Abdullah Sağ, yetkililerin Mayıs’tan bu yana 13 milyon doz aşının sahaya ulaştırıldığını söylediğini hatırlattı. Ancak resmi kayıtlara göre 17 milyon, fiiliyatta ise 13–14 milyon civarında büyükbaş hayvan bulunduğunu vurguladı.

“Eğer ülkenin %60’ı risk altındaysa, en az 10 milyon hayvanın acil aşılanması gerekir. O halde sorular açık: Gerçekte kaç hayvana aşı yapıldı? 13 milyon doz uygulandıysa, sorun neden bu kadar büyüdü?” diyen Sağ, saha gözlemlerinin birçok bölgede hayvanların aşılanmadığını, aşılananların da yeterli bağışıklık kazanmadığını ortaya koyduğunu belirtti.

Başkan Sağ, “5000 yıllık devlet geleneğimiz, bilgi, teknoloji ve tecrübemiz olmasına rağmen vizyoner bir duruş gösterilemedi. İki yıl önce SAT-2 salgınında başarılı bir sınav verildi. Antrenmanlı olmamıza rağmen bugün aynı başarı tekrarlanamadı. 5 milyar dolarlık zararın hesabı hâlâ verilebilmiş değil. Bu tablo değişim ihtiyacını açıkça ortaya koymaktadır” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

 

 

2
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
Şap Krizi: 5 Milyar Dolarlık Zararın Hesabı Nerede?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.